נסגר "אוויטה", הבר ההומואי האחרון בעיר

0
0

מי שחלף אתמול (שבת) ליד הבר הגאה ״אוויטה״ לא היה יכול להבחין כי מדובר בערב יוצא דופן. כמו בכל ערב אחר הצטופפו בכניסה גברים בגופיות צמודות, ברמנים חסונים נטולי חולצות מזגו בפנים משקאות אלכוהוליים, ועל רחבת הריקודים הריקה למחצה פיזזו מבקרים לאור כדורי מראות ולצלילי מוסיקת שנות ה–90. אבל למעשה מדובר היה בערב האחרון של המקום, לאחר 12 שנות פעילות. הפרידה הצנועה מאוויטה היא נקודת ציון חשובה מבחינת תל אביב והקהילה הגאה: המוסד הוותיק היה הפאב ההומואי האחרון בעיר. לא הרחק ממנו אמנם פועל בשנים האחרונות בהצלחה הבר "שפאגט", אך הוא פונה לקהלים מגוונים יותר על הקשת הלהט״בית והסטרייטית.

00

אוויטה היווה במשך שנים רבות עוגן עבור הקהילה הגאה והיה פופולרי במיוחד בקרב תיירים. הוא הזכיר במתכונת שלו ברים קלאסיים לגייז בבירות אירופה וארה״ב, עם ערבים מיוחדים למסיבות אירוויזיון והופעות של מלכות דראג, שייתכן שאבד עליהם הכלח במציאות פתוחה יותר ומסוגרת פחות.

״עברנו כאן תקופה מטורפת, 12 שנה״, אומר שי רוקח, בן 38, שותף ואחד משלושת מייסדי אוויטה. ״זה מקום שגידל דורות של הרבה אנשים מהקהילה״, מוסיף רוקח, שעבור אנשים רבים הוא גם הפנים החברותיות של המקום. ״עבור הרבה אנשים אוויטה זה המקום הראשון שיצאו אליו, הנשיקה הראשונה, האהבה הראשונה והמקום שקיבל אותם ללא שיפוטיות. הגיעו לכאן המון הורים שביקרו את הבנים והבנות שלהם לאחר שיצאו מהארון. הגיעו לכאן הערב כמה אמהות של בליינים ששמעו שאוויטה נסגרת ובאו לחגוג איתנו״.

דבריו של רוקח מזכירים את התובנות שניסחה חוקרת המיניות והמגדר עמליה זיו כבר באמצע שנות ה–90 לגבי חשיבותם של מקומות הבילוי עבור הקהילה הגאה: ״עבורנו, כלסביות והומואים, ברים ומועדונים הם יותר מסתם מקום לשתות בו בירה. הם גם יותר מסתם מקום לתפוס בו זיון. עבורנו, אלה הם מקומות שבהם זהותנו מתבררת, מקבלת אישור, מתעצבת. אלה הם המקומות שבהם אנו לומדים את חוקי המשחק, לומדים לדבר ולקרוא בשפה חדשה, מוכנסים בסוד. אלה הם טקסי החניכה שלנו", כתבה זיו בכתב העת "תת תרבות", ב–1996.
מלכת הדראג נונה שאלנט
מלכת הדראג נונה שלאנט. מאופרת בדמעות אבשלום חלוץ

התערותה של הקהילה הלהט״בית במיינסטרים הסטרייטי והשימוש הגובר באפליקציות להיכרויות הביאו עמם שינוי ניכר באופן שבו חברי הקהילה מבלים יחדיו. כיום, הומואים צעירים רבים מעדיפים להכיר באמצעות אפליקציות, לצאת למסיבות או לבלות במקומות מעורבים, וייתכן שאוויטה הפך למקום שבעיקר הומואים מבוגרים יותר — כאלה ששיוועו להיות מסוגלים להיפגש באופן חופשי ובטוח — יכולים להעריך. עם זאת, אוויטה ומקומות הבילוי הייעודיים לקהילה הגאה, כפי שהפליאה זיו לתאר, הם מקומות מרכזיים בבניית הזהות הלהט"בית, ובוודאי יחסרו כעת לרבים.

0000 000

LEAVE YOUR COMMENT

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *